Hernieuwbare energie

Sinds 2010 zijn wij gespecialiseerd in geothermie, dit houdt in dat je energie uit de bodem gebruikt om de woning te verwarmen en/of te koelen. Met deze ervaring slagen wij erin om op maat gemaakte totaalconcepten uit te werken waarbij men evenveel energie gebruikt als dat men zelf opwekt. 

In België heerst er in de bodemlaag vanaf 15 meter diep een constante temperatuur van 10°C tot 12°C. Hoe dieper we gaan, hoe hoger deze temperatuur oploopt. Deze thermische energie kunnen we benutten om met een geothermisch warmtepomp de woning te verwarmen.

Met een geothermische warmtepomp kunnen we de lage bodemtemperatuur verhogen tot 35°C of meer en deze temperatuur gebruiken voor het verwarmen van de woning. De warmtepomp verbruikt voor deze temperatuurverhoging enkel elektriciteit. De winstfactor “COP” of “Coefficient of Performance” geeft aan hoeveel eenheden thermische energie de warmtepomp opwekt per eenheid verbruikte elektrische energie. Dit kan oplopen tot een verhouding van 5 op 1, waardoor de investering in een warmtepomp natuurlijk economisch erg interessant is.

Ook passieve koeling is mogelijk met een geothermische warmtepomp. In de zomer wordt de lagere bodemtemperatuur uit de bodem gehaald en benut om via vloerverwarming te koelen. Dit maakt de installatie van airco’s, een extra energieverbruiker, in vele gevallen overbodig. 

Een geothermisch totaalconcept combineren we bij voorkeur en indien mogelijk met vloerverwarming om warmte en koelte af te geven, dit omwille van het groot stralingsoppervlak. De temperatuur van de vloerverwarming per ruimte wordt aangestuurd via zoneregeling.  

Bovendien is het wenselijk om eveneens zonnepanelen met een slimme thuisbatterij te voorzien die de stroom kunnen leveren die de warmtepomp nodig heeft.

De diepteboringen en de warmtepomp vergen een grotere initiële investering dan een klassiek verwarmingssysteem. De lagere energiekost zorgt wel voor een terugverdieneffect en een groene investering voor de toekomst.

Scroll naar boven