BEN (Bijna Energie Neutraal)

Geothermie houdt in dat je energie uit de bodem gebruikt om ruimtes te verwarmen of te koelen.
In België heerst er in de bodemlaag vanaf 15 meter diep een constante temperatuur van 10°C tot 12°C. Hoe dieper we gaan, hoe hoger deze temperatuur oploopt. Deze thermische energie kunnen we benutten voor de warmtepomp.
Met behulp van een warmtepomp kunnen we de lage bodemtemperatuur verhogen tot 35°C of meer en inzetten voor verwarming. De warmtepomp gebruikt voor deze temperatuurverhoging elektriciteit. De winstfactor “COP” of “Coefficient of Performance” geeft aan hoeveel eenheden thermische energie de warmtepomp opwekt per eenheid verbruikte elektrische energie. Dit kan oplopen tot een verhouding van 4 op 1, waardoor de investering in een warmtepomp natuurlijk economisch erg interessant is.
Ook passieve koeling is mogelijk met een geothermische warmtepomp. In de zomer wordt de lagere bodemtemperatuur uit de bodem gehaald en benut om te koelen.
Warmtepompen combineert u het best met vloerverwarming om warmte en koude af te geven. omwille van het groot stralingsoppervlak.
Bovendien is het wenselijk om eveneens fotovoltaïsche zonnepanelen te voorzien die het stroomverbruik kunnen leveren dat de warmtepomp nodig heeft.
De ondergrondse installatie van het captatienet en de warmtepomp vergen een grotere initiële investering dan een klassiek verwarmingssysteem. De lagere energiekost zorgt later wel voor een terugverdieneffect.

Scroll to Top